Kartoffelskimlen truer

Kartofler er vel ikke det, de fleste haveejere spekulerer mest på i disse dage. De første nye kartofler er for længst høstet og – formentligt – nydt, og dyrker man kartofler til vinterbrug, skal de jo primært have fred og ro og vand. Der er længe, til de skal tages op, og det vil vise sig, hvad man får ud af anstrengelserne.

Men det kan nu godt betale sig at holde øje med kartoffelrækkerne i sommervarmen, og det gælder hvad enten man kun dyrker nye kartofler eller kartofler, der skal gemmes til vinteren. Man bør gå rækkerne igennem et par gange om ugen og kigge efter brune pletter på undersiden af bladene. De kan nemlig være tegn på kartoffelskimlen, som – hvis den ikke opdages – kan ødelægge høsten i løbet af nogle få dage.

 

Den kendes på de brune pletter, som senere bliver sorte. Derefter kommer der også pletter på stænglerne, og de kommer i løbet af nogle dage tættere og tættere på jorden som tegn på, at sygdommen er på vej mod knoldene i jorden. Hvis sygdommen når knoldene, er disse komplet uspiselige.

Sygdommen kommer, når der i nogle få dage har været passende lunt og passende fugtigt. Høj luftfugtighed og varm luft er nok til, at kartoffelskimmelen kan få fat. 

 

Noget nemmere er det at kappe toppen af kartoffelplanterne, inden den første sorte plet når jordoverfladen – og dermed forhindre, at sygdommen når knoldene. Toppene skal kasseres, men de skal ikke på kompostbunken, hvor sygdommen kan overvintre og ligge på lur til næste år.

Kartoflerne kan godt blive liggende i jorden, selv om toppen er kappet af. Det er faktisk det bedste sted at opbevare dem, indtil de skal spises eller bringes i hus for vinteren. Men uden top kan kartoflerne ikke vokse mere – de har den størrelse, når de høstes, som de havde, da de mistede toppen.

 

Derfor kan det være en god idé at dyrke kartofler af tidlige sorter – sorter som kan udnytte det begrænsede lys først på sæsonen og nå at sætte nye kartofler af en vis størrelse, inden skimmelen kommer, og planterne mister toppen. Hos de senere sorter – lagerkartoflerne - er de nye knolde ikke slet så store endnu. De er jo ”programmeret” til, at kunne gro frem til kartoffelferien i slutningen af oktober

Man kan nedsætte risikoen for angreb af kartoffelskimmel og måske udsætte angrebet nogle dage – men næppe undgå det – ved at sætte kartoflerne med god afstand både i og mellem rækkerne. Derved varer det lidt længere, inden kartoffeltoppene når sammen og dermed nedsætter luftcirkulationen mellem planterne. Derved vil det vare lidt længere, inden planterne tørrer efter regn eller dug – måske bare det lidt længere, der skal til, før skimmelen får fat. Jo større afstand, jo mere frisk luft, jo mindre risiko.

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld